De Taalvriend ontvangt €10.000 van het Oranje Fonds!

groep van vredenbergh

Het project De Taalvriend, een samenwerking van Stichting Welkomsttaal Breda met de GGD West-Brabant, is onlangs beloond met een donatie van het Oranje Fonds.

Een samenwerking van Stichting Welkomsttaal Breda met de GGD West-Brabant heeft een bijzonder project opgeleverd: De Taalvriend. Dit project brengt nieuwkomers en ouderen bij elkaar. Wekelijks gaan nieuwkomers op bezoek bij ouderen in een zorginstelling.

Nieuwkomers en ouderen

Het is dinsdagmiddag bij een van de meewerkende zorginstellingen. In de activiteitenruimte zien we een bijzondere mix van mensen en horen we gepraat en gelach. Op de locatie Molenstaete wonen mensen met dementie. Dat geeft een bijzondere lading aan het project; het voorstelrondje waarmee op een nieuwe locatie altijd wordt begonnen, vindt hier wat vaker plaats. Geen probleem voor de nieuwkomers, zij vertellen graag nog een keer hoe ze heten.

De toolbox (spelletjesdoos) staat altijd klaar en als nog niet alle bewoners door de zorgmedewerkers gebracht zijn, halen de nieuwkomers, die inmiddels de weg binnen het complex goed kennen, de deelnemers op. Er komen gesprekken op gang via praatplaten, pim pam pet of andere spelvormen.

De ouderen en deelnemers genieten. Zo horen we regelmatig quotes als:
“Ik kan hier beter Nederlands praten dan op straat.” (nieuwkomer)
“Ik heb hier geen familie, nu zijn jullie mijn familie.” (nieuwkomer)
“Wat spreek je al goed Nederlands.” (oudere)
“Ik vind het zo fijn dat ik hier mag komen.” (oudere) 

Project De Taalvriend

De Taalvriend brengt twee kwetsbare groepen met elkaar in contact en creëert een omgeving waarin beide groepen iets voor elkaar kunnen betekenen. De nieuwkomers ontwikkelen zichzelf en hun taal, voor ouderen heeft het project een positief effect op de gezondheid. Daarnaast wordt het netwerk van de zowel de nieuwkomer als de oudere vergroot.

Het Oranje Fonds

Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds. 

Voor informatie over het Oranje Fonds neemt u contact op met Nerina Vilchez, Adviseur Publiciteit,
via nerina.vilchez@oranjefonds.nl of 030 23 39 348.

Project De Taalvriend

Voor informatie over het project De Taalvriend kunt u contact opnemen met
Stichting Welkomsttaal Breda: Dianne Kikstra 06 16204620,
of GGD West-Brabant: Naima Aadmi 06 12188885.

logo GGD West Brabant