Mijn ervaring met Welkomsttaal

Ik ben Mohamad en ik kom uit Syrië. ‘Kun je dat herhalen?’  ‘Wat zei je?’ Deze vragen hoor je vaak als je onlangs bent begonnen met het leren van de taal, en dit komt omdat je de taal zelden gebruikt en weinig met het Nederlanders omgaat. Wat is de oplossing om mijn taal te verbeteren? Ik zal je adviseren en je iets van mijn ervaring met de taal meegeven.

Ik denk dat je een taalcursus moet volgen om de taal te leren, en dit kost vaak tijd en is ook financieel duur, maar laat me je iets goeds vertellen. Eigenlijk heb je geluk als je in Breda of omgeving woont, want er is inderdaad een geweldige plaats waar je echt je tijd en je geld kunt investeren en je taal kunt verbeteren.

Als je ’s ochtends binnenkomt, zul je verrast zijn door het aantal taalstudenten dat overal vandaan komt. En als jij richting de administratie gaat begroeten twee dames je heel vriendelijk met een kopje koffie. Ze stellen zich aan je voor en stellen je enkele vragen om je taalniveau te bepalen. Als je niveau is bepaald, nemen de twee dames jij mee om je kennis te laten maken met de groep waar je in zit, die bestaat uit meerdere mensen van verschillende nationaliteiten die met jou hetzelfde doel delen, namelijk het verbeteren van hun taal. Iedereen zal je begroeten en de docent zal je vriendelijk vragen om jezelf voor te stellen aan de aanwezigen, en geleidelijk zul je met hen inburgeren en de taal gaan leren.

Je ontvangt boeken van de Delft universiteit die speciaal zijn voorbereid voor taalstudenten. Hier wordt een specifiek leerplan in de taal gegeven. en het heet (DELFTSMETODE). Dit leerplan is gebaseerd op het thuis voorbereiden van de les en het bespreken ervan met de docent en klasgenoten. Je kunt ook op de laptop oefenen, Dus als je de les hebt bijgewoond en de oefeningen hebt gedaan, dan heb je twee uur om met de docent en de kalsgenoten te praten over het idee van de les, de nieuwe woorden die je hebt geleerd en het verbeteren van je taalvaardigheid. De les zit vol plezier, grappen en al het leuke.

Laat me je nu iets anders vertellen: de docenten in de bibliotheek werken hard om je te helpen en ondersteuning te bieden. Zij spreken de taal vloeiend en moedigen je graag aan. En bieden hulp bij eventuele vragen. Je kunt je comfortabel voelen in hun aanwezigheid. Er is een belangrijk ding dat ik wil opmerken: wanneer je iets wordt gevraagd, vragen ze je met alle respect en vriendelijkheid. Ze vergeten niet wat je tegen ze hebt gezegd en zijn geïnteresseerd in het horen van elk woord dat je tegen ze zegt. echt hoogleraren die niet in een paar woorden te omschrijven zijn.

Een aantal van de hoogleraren wil ik graag bedanken dit zijn de docenten die ik ken. Cees, Dik, Ton, Fatema trouwens, Ton is 94 jaar. Hij komt op zijn fiets om ons de taal met ijver en toewijding, met alle respect voor hen en ook voor andere docenten. Een uur na aanvang van de les begint je het gevoel te krijgen dat je koffie nodig hebt. Nu is het tijd om koffie te drinken, en je zult tientallen studenten in de rij zien staan om een kopje koffie te drinken. Je kunt met iedereen praten en verschillende culturen leren kennen omdat er meer dan 20 nationaliteiten zijn. Je zult genieten van een leuke sfeer vol positieve energie.

In tegenstelling tot andere plaatsen is dit de enige plaats waar je aan het eind van een les de leraar hoort zeggen: ‘helaas is de tijd om,’ en dat woord hoor je niet overal.

Kortom, als je deze plek nog niet hebt bezocht, moet je deze echt bezoeken. Woorden zijn niet genoeg om die mensen te beschrijven, je moet het zelf ervaren.